
Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka
5 stycznia 2020Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie stopów. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niezauważalną gołym okiem warstwę. Chroni ona stal przed szkodliwym wpływem wielu substancji chemicznych, a także polepsza jej wytrzymałość na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania sporych ilości ukończonych już preparatów. Wymienione wyżej cechy powodują, że zbiornik nierdzewny jest też idealnym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe.
Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często używane w różnych fabrykach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa lub placówkach gastronomicznych. W piekarniach, gorzelniach czy browarach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej w głównej mierze dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub bakteriami.