Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

20 września 2022

Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony z zakwasu, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to zupa tylko na święta, którą spożywamy przeważnie w czasie Wigilii lub większych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz również jako uzupełnienie do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do kiełbasy i do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo pożywną potrawą. Lecz właśnie jego kwaśny, a jednocześnie nieco słodkawy aromat sprawia, że wyśmienicie współdziała on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni preferują w nim kiełbasę, jajko oraz ziemniaki, pozostali wrzucają do niego pierogi z kapustą, mięsem lub grzybami. Barszcz czerwony to nie tylko danie na obiad, ale też pyszna przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem czy chrupiącego pasztecika z grzybami.

Trzeba zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, a także sporo żelaza, i z tej przyczyny poleca się go anemikom. Tymczasem ze względu na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym często zjada się ją z dodatkami mających w składzie duże ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma mocniejszy smak

Nie powstał kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i inaczej doprawia to danie. Niektórzy dodają do niego nieco cukru, aby podbić naturalną słodycz buraka, inni lubią pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeśli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym ma więcej zdrowych witamin i minerałów. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przyszykować samemu, jednak proces fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa minimum tydzień. Jeśli jednak ni stąd ni zowąd dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w butelce w sklepie bądź przez internet.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]