Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

16 czerwca 2022

Jeśli szukasz domowych kiszonek, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl.

Kiszone warzywa są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, rzadko wykorzystywany w innych częściach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w obu Amerykach.

Z jakiego powodu kwaszonki cieszą się popularnością?

Wedle historyków proces konserwowania żywności przez ich przechowywanie w soli, w solance bądź w zlewie z octu, znany jest ludzkości od ponad czterech tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a na terytorium antycznej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym jest ona zanurzona, ogranicza namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat wstecz była to perfekcyjna metoda, by zwiększyć czas przydatności do konsumpcji ryb, warzyw oraz mięsa niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W związku z tym pojawił się zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od zarania swojej obecności znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Charakteryzują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, dlatego marynarze statków, które miały w magazynie kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, po polsku kwaszonki z warzyw nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza dla zwierząt np z kukurydzy i bobiku.

Poza Polską kiszone przetwory warzywne smakują odmiennie

Najczęściej spotykanym kiszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni w zasadzie w większości zakątków świata, także w Kanadzie i w USA, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się ogromną popularnością. Lecz ogórki kwaszone są tam bodaj niezwykle lubianym uzupełnieniem burgerów, hot-dogów oraz sandwiczy. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Lecz to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, cebulę oraz owoce (przykładowo oliwki).

Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, dając im kwaśność i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się fundamentem albo ważnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonych przetworów różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek wyprodukowany według tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten wyprodukowany np. w Indiach.

Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]