
Oczyszcza organizm, dostarcza witamin – sok z kiszonej kapusty lub buraka
24 lutego 2023Jeśli szukasz soku z kiszonego buraka, skieruj się na ten adres.
Od wieków w słowiańskiej kuchni wykorzystuje się kwaszonki. Od kilku lat jednakże notorycznie wspomina się też ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. superfood, który teraz często spotykany jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.
Redukuje poziom choresterolu i wspiera odporność organizmu – sok z kiszonej kapusty
Zapewne większość z nas będąc dzieckiem pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę według przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu całej kapusty częstokroć dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, objaśniając, że napój jest niezmiernie zdrowy, chociaż bardzo kwaśny. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to właściwie bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy B3, A, C oraz E, jak również rozmaite minerały, jak np. cynk, fosfor oraz żelazo. Wiele osób może mieć problem z przywyknięciem do kwasowego posmaku tego soku, lecz zaleca się spożywać go systematycznie, ponieważ jest on bakterio- i grzybobójczy, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu i ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, że może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się także osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet tak zdrowego napoju nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać nie więcej niż 1 kubeczek soku dziennie.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kwaszonych buraków jest drugim odżywczym sokiem, który stosujemy od wieków w kuchni i który konsumujemy także jako przekąskę. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten podnosi odporność organizmu: obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację, a zarazem zapobiega zatwardzeniom. Choć buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać cukrzycy. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm, a także kobietom karmiącym piersią oraz w ciąży.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w swoim markecie lub założyć na nie zamówienie przez internet na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki należy przechowywać w chłodzie.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]