
Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym
14 kwietnia 2022Szukasz zakwasu na żurek staropolski? Kliknij tutaj.
Ostatnio z rzadka już zjadamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje konieczność ekspresowego najedzenia się, chętnie omijamy zupy na rzecz posiłków uprzednio podawanych na ogół jako to drugie danie. Jednak na wskroś polskie zupy, jak żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stały punkt w ofercie barów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obligatoryjnie stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – Czy istnieje jedna obowiązująca receptura na żurek i barszcz biały?
Gdy spyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to bezzwłocznie przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie widzi podstawowej różnicy między tymi daniami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej barszcz biały gotuje się na zakwasie z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, chociaż powinno się stanowczo zaakcentować, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda potrawa jest odbiciem kunsztu kucharza i jego osobistych smaków. Co jednakże da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok kapusty kiszonej czy z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bowiem w ramach tej grupy zup wyróżnia się trzy typy:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– zawiesisty, kwaskowaty żur gotowany przeważnie z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Zakwas na żur i barszcz biały? Przygotować osobiście czy kupić?
Wykonanie zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy jest łatwe, jakkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. Na blogach kulinarnych znajduje się mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak domowy zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy chęć np. na barszcz biały zaatakuje was ni stąd, ni zowąd, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez trudu nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym ugotujemy wyborny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]