
Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości
16 listopada 2022Jeśli chcesz zamówić sól himalajską, kliknij tu.
Sól to składnik potrzebny do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie właściwości posiada sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy ich używać w kuchni?
Atuty soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie uwydatnia smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 g dziennie) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych minerałów oraz pierwiastków, m.in. selen, wapń czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza
Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi kapitalny dodatek do tradycyjnych przetworów. Jest między innymi kopalnią wapnia, potasu czy cynku, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich właściwości i jest bez trudu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Kontakt z nami:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]